23.3.-KT 2013

Co je to Keltský telegraf ?

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec.
V Evropě a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze.

Keltové, k nimž se symbolicky vracíme samotným názvem Keltský telegraf, žili v hlubokém souladu s přírodou,
kterou uctívali a respektovali. Naší ambicí je na jejich tradice navázat a jednou ročně, s příchodem jara a tedy oživením přírody, vzdát předáváním světla hold Zemi a vracet se tak ke kořenům, které dnešní civilizace úspěšně opouští a kope si tím vlastní hrob. Světlo je i symbolem osvícení potemnělé krajiny v každém z nás.

Jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život. Pro účastníky Keltského telegrafu je to jedinečná příležitost zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny.

V keltské komunitě se o signální místa na vrcholech kopců starali tzv. čerti, stejně i účastníci telegrafování jsou podle keltského vzoru nazývání čerty. Tak se říkalo strážcům posvátných a pro život keltských kmenů životně důležitých ohňů.
Keltský telegraf je otevřený a mohou se do něj zapojit další zájemci na dalších kopcích a trasách nejen v České republice.
Chceme tímto vyzvat slovenské čtenáře Regenerace k rozšíření telegrafu i na území Slovenska.
Snažíme se, aby se kopce propojily do tras a bylo možné postupně předat světelný signál z jednoho na druhý. To však nebrání tomu, aby čerti byli i na místech, která dosud žádné přímé propojení s jinými místy nemají vytvořené.

Zpráva z roku 2013 :

napsal čert Jan Holeček

Zdravím všechny účastníky letošního Keltského Telegrafu z Nákla stanoviště A3 !!!

Přesto,že při všech dosavadních ročnících na Nákle bylo podle následných zpráv nejpřjatelnější počasí z celé trasy

Letošní nepříjemné počasí 4 stupně pod nulou , studený ledový vítr ,ale vymodlená viditelnost neodradila 60 čertů co přišli na Náklo.Tradiční velká vatra rozzářila prostor kolem Liliového kříže a sochy Sáma. Kořalka , svařák i víno šli k duhu. Škoda,že chyběla hlavní skupina bubínků a činelů většina zúčastněných záhy odešla ,když vatra začala dohořívat.Naše sousedy na sv.Antonínku stanoviště A2, na kopci Kostelisko nad Šardicama stanoviště A31a dále Karlínký kopec jsme viděli.Šardická vatra plála stejně dlouho jako naše tak asi1,5 hodiny.